Bestemmelser
Lokalplanen har til formål
at sikre området anvendt til boligbebyggelse,
at sikre området indpasset i den omgivende bebyggelse og landskabet, og
at sikre en identitetsskabende grøn struktur omkring bebyggelsen.
Lokalplanen afgrænses som vist på Matrikelkort Bilag A og omfatter en del af matrikel nr. 6d Sjælborg By, Hostrup, samt alle parceller der efter byrådets 1. behandling af lokalplanen udstykkes.
Ved den offentlige bekendtgørelse af lokalplanens vedtagelse fastholdes området i landzone.
Området udlægges til boligformål.
Området udlægges til fritliggende parcelhuse.
I lokalplanområdet må der opføres mindre bygninger og tekniske anlæg til områdets forsyning og drift. Bygninger, såsom transformerstation, må opføres med max 10 m2 og ikke højere end 2,5 m over terræn. Disse småbygninger skal udformes og placeres med hensyntagen til omgivelserne og den øvrige bebyggelse, enten som tilbygning, indbygget i bebyggelsen eller afskærmet med beplantning.
I en boligejendom kan der drives virksomhed, som almindeligvis kan udføres i et beboelsesområde, f.eks. frisør, ejendoms-, advokat-, revisor- og arkitektvirksomhed og lign., liberale erhverv samt dagpleje og lign. under forudsætning af:
- At virksomheden drives af den, der bebor den pågældende ejendom.
- At virksomheden efter Esbjerg Kommunes skøn drives på en sådan måde, at ejendommens karakter af beboelse ikke ændres.
- At virksomheden ikke medfører ulempe for de omkringboende.
- At virksomheden ikke medfører behov for yderligere parkering. Parkering skal foregå på egen grund, og erhvervsudøvelsen må ikke medføre belastende trafik eller anden ulempe for de omkringboende.
- At virksomheden højest udgør 25 % af etagearealet. At der højest er ét skilt pr. virksomhed, og at skiltets areal højest er 0,75 m2. Farverne på skiltet må ikke være signalfarver. Skiltet skal sidde plant på virksomhedens husmur.
- Der kan ikke tillades anden type virksomhed.
Udstykning af lokalplanområdet skal ske i overensstemmelse med principperne vist på Lokalplankort Bilag B.
I lokalplanområdet må der kun udstykkes grunde mellem 800 m2 - 900 m2.
Mindre skelreguleringer og udstykning til vej, sti og forsynings- eller afløbsledning eller afløbsanlæg samt friareal er tilladt.
Området skal vejbetjenes fra Sjelborg Strandvej i overensstemmelse med principperne vist på Lokalplankort Bilag B.
Der skal udlægges areal til 2 parkeringsplads pr. bolig.
Henstilling af busser samt last- og flytte- og fragtbiler og lign. på eller over 3.500 kg, må ikke finde sted inden for lokalplanområdet.
Nye tekniske forsyningsledninger, herunder højspænding, lavspænding, telefon og antenne, skal fremføres som jordkabler.
Hvis der ikke er plads til offentlige ledninger i vej- og stiarealet skal ledninger sikres ved tinglyst deklaration.
Bebyggelsesprocenten må ikke overstige 30 %. *
*Bebyggelsesprocenterne i området udregnes jfr. Byggelovens alm. bestemmelser.
Der fastlægges et byggefelt på 20 meters dybde (øst-vest), som er beliggende mindst 3 m fra nord-, syd- og østskel, som vist på Lokalplankortet Bilag B.
Enfamiliehuse må ikke overstige en størrelse på 160 m2 bruttoareal.
Boligbebyggelsen skal som minimum placeres i kote 13 m DVR90.
Bygningshøjden må ved boligbebyggelse (hovedhuset) med sadeltag ikke overstige 1 etage med en udnyttelig tagetage (max 8 m til kippen, undtaget er dog skorstene) over terræn.
Parcelhuset skal placeres inden for byggefeltet i princippet som vist på Lokalplankortet, Bilag B. De enkelte parcelhuse kan inden for byggefeltet vinkles efter sollys i ønsket retning.
Der må opføres fritliggende udhuse, garage, carporte og drivhuse.
Carporte må kun opføres med 4 åbne sider.
Fritliggende udhuse og drivhuse må maksimal have en højde på 2,5 m og tillades placeret i matrikelskel, der ikke afgrænses til Sjelborg Strandvej.
Garager tillades placeret i matrikelskel med en maksimal højde på 3 m, og mindst 5 m fra Sjelborg Strandvej, i princippet som vist på Lokalplankortet Bilag B.
Garager må ikke overstige en størrelse på 35 m2.
Tage på boligbebyggelsen skal udføres som symmetriske sadeltage.
Taghældningen for boligbebyggelsen skal være mellem 35º og 45º.
Tagbeklædningen på boligbebyggelsen skal udføres af sorte tagsten. Tagbeklædning må ikke udføres med blanke eller reflekterende materialer.
På skure og udhuse, der sammenbygges med boligbebyggelse, skal tagene udføres med en taghældning mellem 25o og 45o eller som flade tage. Der skal anvendes samme tagmaterialer som på boligbebyggelse eller sort pap med lister eller zink. På flade tage sort pap uden lister.
På fritliggende skure og udhuse skal tagmaterialet bestå af pap evt. med lister eller zink. Der må ikke anvendes klare pvc plader.
Carportene skal fremstå i en stål- eller sort trækonstruktion med gennemsigtigt buet tag eller med fladt tag med pap eller zink.
Facader skal fremstå som blankt murværk, vandskuret eller pudset murværk eller af pudsede facadeelementer, herunder porebeton.
Pudsede facader skal fremstå i lysegrå, sandfarvet eller hvid.
Skure og udhuse skal opføres i samme facademateriale og farve som hovedhuset eller i sortmalet træværk.
Skiltning og reklamering må ikke finde sted i lokalplanområdet. Dog tillades skiltning i overensstemmelse med § 3.4.
Solceller/solpaneler/solfanger og lign. må ikke udføres i reflekterende materiale, der kan medføre blændingsgener for naboer og genboer. Solcellerne/solpanelet/solfangeren skal nedfældes i tagfladen plant med taghældningen, og arealet af solcellerne/solpanelet/solfangeren må ikke udgøre mere end 20% af tagfladen. (I specielle områder med f.eks. lavenergi huse, kan arealet af solceller forhøjes helt op til en hel tagflade, hvis der kan opnås en god helhedsvirkning i bebyggelsen).
Belægningen på tilkørselsarealerne skal udføres med græsarmeringssten med min. 50 % græsareal. Såfremt pladserne overdækkes med carporte tillades betonfliser/asfalt på pladsarealerne.
Belysning på egne stier og parkering må etableres med lyspunkthøjde i op til 1.5 m højde, og lyskeglen skal orienteres mod jorden.
Ny beplantning langs lokalplanområdets afgrænsning skal bestå af egnstypiske træer som eg, røn, bøg og ask samt egnstypiske buske.
Der skal etableres et 5 meters bredt beplantningsbælte mod nord, som vist på lokalplankortet, Bilag B. Dette skal fremstå tæt, og skal genplantes ved evt. rydning. Beplantningsbæltet skal bestå af egnstypiske træer som eg, røn, bøg og ask samt egnstypiske buske.
Der må ikke plantes hybenroser (Rosa rugosa) eller andre invasive arter jfr. Skov- og Naturstyrelsens liste.
Bevaringsværdig beplantning jfr. Lokalplankortet, Bilag B, skal tilstræbes bibeholdt. Vedligeholdelse og genplantning skal ske i overensstemmelse hermed.
I lokalplanområdets naboskel mod syd og langs Sjelborg Strandvej i en afstand på 0,6 m fra skel på egen grund skal der plantes bøgehække.
I matrikelskel mellem grundstykkerne må der kun etableres hegn/plankeværk i sorte brædder af træ, med en maksimal højde på 1,8 m.
Befæstede arealer må højst udgøre 30 % af den enkelte grund eller lokalplanområdet som et hele.
Tag- og overfladevand skal nedsives i en fælles løsning for lokalplanområdet.
Henstilling af campingvogne, lystbåde og lign. samt oplagring, må ikke finde sted på ubebyggede arealer.*
*Opstilling af campingvogn, som vil gøres til genstand for boligmæssig udnyttelse, der ikke er rent forbigående art, kræver byggetilladelse jævnfør Byggelovens § 2. En sådan tilladelse kan ikke forventes givet af Esbjerg Kommune.
Affaldsbeholdere og lignende skal anbringes eller afskærmes på en sådan måde, at de ikke er synlige fra nabobebyggelse.
Ny bebyggelse skal være tilsluttet kollektivt kloaksystem, vand- og elnet.
Nybyggeri skal tilsluttes et varmesystem - varmepumper, jordvarme eller fjernvarme, hvis det ikke kan dokumenteres, at nybyggeri opfylder klassifikationskrav til lavenergi bygninger i Bygningsreglementet.
Før ny bebyggelse tages i brug skal de i afsnit § 5 og § 9 nævnte beplantnings-, og parkeringsarealer være etableret.
Godkendelser, tilladelser og dispensationer i henhold til denne lokalplan meddeles af Esbjerg Kommune. Indenfor lokalplanområdet skal der ud over ovenstående tilladelser søges særskilt tilladelse fra andre myndigheder jf. nedenfor.
Naturbeskyttelse: Bebyggelse eller anlæg indenfor områder der er beskyttede i henhold til Naturbeskyttelsesloven, skal godkendes af Fredningsnævnet eller Esbjerg Kommune.
Museumsloven: Findes der i lokalplanområdet under jordarbejder grave, gravpladser, bopladser, ruiner eller andre jordfaste fortidsminder, skal arbejdet standses i det omfang, det berører fortidsmindet (Museumslovens § 27). Fundet skal straks anmeldes til Sydvestjyske Museer.*
*Esbjerg Kommune vil forud for igangsætning af byggemodningen af grundene i lokalplanområdet anmode Sydvestjyske Museer om en udtalelse i medfør Museumslovens § 25, om der er arkæologiske interesser i området.
I kloak-sektorplanen er der begrænsninger af befæstelsesgraden af hensyn til bortskaffelse af overfladevand. Esbjerg Kommune skal godkende anlæg for håndtering af overfladevand.
I henhold til Lov om planlægning, § 15, stk. 4, jf. endvidere 36, stk. 1, pkt. 6, erstatter lokalplanen de tilladelser, der er nødvendige for arealanvendelse, udstykning, bebyggelsens omfang, udformning og ydre fremtræden, ubebyggede arealer og veje, stier og parkering samt tekniske anlæg i lokalplanområdet.
Der skal således ikke søges om landzonetilladelse, hvis de overholder følgende af lokalplanens bestemmelser:
- § 3 Områdets anvendelse
- § 4 Udstykning
- § 5 Veje, stier og parkering
- § 7 Bebyggelsens omfang og placering
- § 8 Bebyggelsens udformning og ydre fremtræden
- § 9 Opholds- og ubebyggede arealer
Bonusvirkningen omfatter kun ovennævnte forhold. Øvrige forhold der kræver landzonetilladelse iht. Planlovens § 35 stk. 1, er ikke omfattet af bonusvirkningen.
Ovenstående forslag til Lokalplan nr. Lp 06-030-0005 udarbejdet efter Lov om planlægning, er vedtaget af Byrådet d. xxxx. 2021.
Jesper Frost Rasmusen Rikke Vestergaard
Borgmester Kommunaldirektør, Direktør for Politik & Personale og Teknik & Miljø