Natura 2000

EU’s naturbeskyttelsesdirektiver, fuglebeskyttelsesdirektivet og habitatdirektivet pålægger EU's medlemslande at bevare en række arter og naturtyper, som er sjældne, truede eller karakteristiske for EU-landene. Det skal ske ved at udpege særlige områder, hvor disse arter og naturtyper er beskyttede. Habitatområderne og fuglebeskyttelsesområderne udgør tilsammen Natura 2000-områderne.

Det er myndighedens ansvar at sikre sig, at der er tilvejebragt tilstrækkelige oplysninger til at afgøre, om planen kan skade et Natura 2000-område.

Planen er screenet og skal ikke konsekvensvurderes efter Direktiv 92/43/EØF af 21. maj 1992 fra Rådet for de europæiske fællesskaber. Begrundelsen er, at planen ikke ligger inden for et Natura 2000 område samt, at ingen Natura 2000 områder vil blive påvirket.

Det aktuelle lokalplanområde er beliggende nær, men ikke i, Natura 2000-område. Det drejer sig om Hjortvad Å, som er en del af habitatområde nr. 78, Vadehavet med Ribe Å, Tved Å og Varde Å vest for Varde. Hjortvad Å er kortlagt som habitatnaturtypen 3260 Vandløb med vandplanter, og habitatområdet er desuden udpeget for at beskytte bl.a. arterne bæklampret, flodlampret, havlampret, snæbel, laks og odder, som lever i eller i forbindelse med åen.

Området fremstår på nuværende tidspunkt som landbrugsområde, hvoraf størstedelen er i intensiv omdrift, bortset fra et centralt læhegn og en bræmme på ca. 40 m parallelt med den sydlige bred af åen. Den øverste del af lokalplanområdet er udlagt som Grønt Danmarkskort, og bevares som grønt, ubebygget område i en bræmme på ca. 80-100 m parallelt med åens sydlige bred.

Idet lokalplanområdet ikke berører habitatområdet, og der holdes en afstand med udlægning af grønt areal på minimum 80 m fra habitatområdet til nærmeste udstykning af boliger, vurderer Esbjerg Kommune, at projektet ikke vil medføre en væsentlig påvirkning af Natura 2000-området eller de arter eller naturtyper, området er udpeget for at beskytte.

Ved udstykningen bevares hovedparten af ydre læhegn og krat i forbindelse hermed, mens det indre læhegn ryddes. Læhegnet vurderes ud fra sin isolerede beliggenhed i et intensivt drevet område at have ringe værdi for arter af flagermus. I forbindelse med udstykningen etableres der haver m.m., hvis beplantning vurderes at ville have en lige så høj eller højere værdi for arter af flagermus som det nuværende læhegn på omdriftsjord. Odder, som er tilknyttet vandløbet, vurderes ikke at bevæge sig så langt væk fra selve vandløbet, at den vil komme i berøring med lokalplanområdet. Der vurderes ikke at være andre arter på habitatdirektivets bilag IV i området, som vil kunne blive berørt af projektet. Det er således Esbjerg Kommunes vurdering, at projektet ikke vil have en væsentlig påvirkning af yngle- eller rasteområder for bilag IV-arter.