Høe Bæk er belastet, og derfor skal al overfladevand håndteres inden for lokalplanområdet. Der anlægges derfor grønne kiler og to lavninger – Én lavning i den nordlige del af området og én lavning i den sydlige del af området, så vandet kan håndteres. Hverdagsregn forsinkes og nedsiver i de grønne kiler samt i de to lavninger. Langs boligvejene er der planer om grøfter til nedsivning af vejvand med tilløb til lavningerne. Ved ekstremregnshændelse skal vandet ledes til lavningerne gennem de grønne kiler, hvor det opmagasineres og nedsiver.
Grundejere skal som udgangspunkt håndtere en 5 års hændelse på egen grund, med eventuel mulighed for håndtering af vandet langs vejen og/eller i de grønne kiler. Dette kan ske ved etablering af eksempelvis faskiner eller regnbede.
Den resterende vandmængde op til en 75-100 års regnhændelse, skal ledes til de grønne kiler og lavningerne på den vestlige del af grunden.
Principskitse, der viser vandets vej mod de grønne kiler og til lavningerne i områdets vestlige del.
Terræn og grundvand
Grundvandsniveauet er målt indenfor projektområdet i både vinter- og sommerperioder og flere steder er der målt højt grundvandsniveau. Det anbefales derfor at hæve terrænet i hele projektområdet med op til +0,5 meter de steder, hvor der skal bebygges eller skal være veje.
I området med den gamle mergelgrav er anbefalingen til terrænhævning i dele af området på helt op til +1,0 eller +1,5 meter, hvilket lokalplanen muliggør. Årsagen til at dette er nødvendigt, er at der ellers vil samle sig vand i lavningen, hvilket vil være problematisk. Terrænet i lokalplanområdet bearbejdes, så det indpasses i det eksisterende landskab og så der kommer en naturlig overgang fra dette terræn og til de nye lavninger der skal graves ud i området. Der er på tidspunktet for lokalplanens udarbejdelse ikke udarbejdet en ny og mere detaljeret terrænmodel for det kommende terræn i området.
Eksisterende afstrømninger i området
Lokalplanområdet modtager ikke overfladevand fra andre matrikler. I dag ledes vandet fra områdets grønne områder til området ved forsyningsbassinet mod vest, Høe Bæk og Tværsigvej.
Lavning i sydlig del af området
I den sydlige del placeres en lavning. Der skal tilbageholdes en 5 års hændelse lokalt og resten af vandet op til en 75 års hændelse i det sydlige område. Denne hændelse har et volumenbehov for lavningen på ca. 850 m3.
Der er lavet supplerende nedsivningstekniske undersøgelser i område syd for at vurdere nærmere på permeabilitetskoefficienten i området med henblik på nedsivning af regnvand. Undersøgelserne er efterfølgende blevet suppleret med sigteanalyser. De geotekniske analyser viser, at det er muligt at nedsive vand i en del af område syd og lavningen er derfor placeret inden for det bedst nedsivningsegnede område.
I den sydlige lavning er der er plads til opmagasinering af vand fra opland syd fra en T5 til T75 årshændelse, hvis terrænet reguleres op til ca. 0,5-1,0 m i enkelte områder.. Lavningen får en dybde på ca. 40 cm.
Lavning i nordlig del af området
Der anlægges en lavning i den nordvestlige del af området, som kan opmagasineres vand for det nordligt beliggende areal. Der skal tilbageholdes en T100 år regnhændelse med T5 tilbageholdelse i oplandet, hvilket skaber et behov for et bassinvolumen på ca. 366 m3.
Her forventes behov for en mindre terrænregulering på ca. +0,5-0,75 m for at kunne opnå det ønskede volumen. Lavningen får en dybde på ca. 40 cm.
Vest for lavningen løber Høe Bæk. Skulle der imod forventninger ske oversvømmelser fra recipienten nedstrøms, vil vand fra recipienten stuve tilbage på det grønne område. De kommende matrikler kommer til at ligge højere i terrænet og er ikke i risiko for at blive oversvømmet fra recipienten.