EU’s naturbeskyttelsesdirektiver, fuglebeskyttelsesdirektivet og habitatdirektivet pålægger EU's medlemslande at bevare en række arter og naturtyper, som er sjældne, truede eller karakteristiske for EU-landene. Det skal ske ved at udpege særlige områder, hvor disse arter og naturtyper er beskyttede. Habitatområderne og fuglebeskyttelsesområderne udgør tilsammen Natura 2000-områderne.
Det er myndighedens ansvar at sikre sig, at der er tilvejebragt tilstrækkelige oplysninger til at afgøre, om planen/projektet kan skade et Natura 2000-område.
Det nærmeste Natura 2000 område er det meget store Natura 2000-områder nr. 89 Vadehavet, der blandt andet omfatter Tved Å, der ligger få meter fra legeparken. Natura 2000-området omfatter fire habitatområder og ti fuglebeskyttelsesområder. De nærmeste øvrige Natura 2000-områder er nr. 91 Kongeå, der ligger 6,9 km mod nord og nr. 253 Stensbæk Plantage og Heder der ligger 9,7 km mod øst.
Legeparkens placering i forhold til Natura 2000 områder.
Legeparkens placering i forhold til habitat- og fuglebeskyttelsesområder. De to arealer med fuglebeskyttelsesområde, der ses på kortet, er også udpegede som ramsarområde.
Da lokalplanområdet ligger umiddelbart ud til et Natura 2000 område, er der foretaget en Natura 2000 konsekvensvurdering, da der var en formodning om, at planen ville kunne påvirke Natur 2000 området, se Bilag D. I denne er det vurderet, at:
Habitatnaturtyper
Det er vurderet at realisering af lokalplanen kun vil påvirke to naturtyper, der er en del af udpegningsgrundlaget: Næringsrig sø og vandløb med vandplanter, i området i meget lille omfang og meget lokalt ved projektområdet, hvor naturkvaliteten i forvejen er dårlig. Begge naturtyper har stor udbredelse inden for habitatområdet og projektets påvirkning vurderes, at være meget lille og uden negative påvirkning af muligheden for, at sikre eller genoprette gunstig bevaringsstatus for naturtyperne inden for habitatområdet.
Arter
Udpegningsgrundlaget er fem fiskearter: Havlampret, bæklampret, flodlampret, laks og snæbel samt odder.
På grund af de eksisterende forhold ved projektområdet med bymæssig bebyggelse, veje, cykelstier og færdsel ad trampestier langs åen vurderes vandløbet ved projektområdet, at være en delstrækning af Tved Å som de fem fiskearter udelukkende anvender som passage på vej til de øvrige dele af vandløbet. Disse forhold vurderes ikke, at blive ændrede som følge af etablering af projektet. Et øget aktivitetsniveau af mennesker, der anvender legeparken vurderes ikke, at hindre de fem fiskearters passage af stækningen langs projektområdet i forbindelse med vandring mellem forskellige dele af vandløbet.
Legeparken vurderes desuden helt konkret ikke, at medføre potentielle påvirkninger af snæbel i forhold til målsætningen i Natura 2000-planen om, at sikre fri passage og en selvreproducerende gydebestand i vandløbet.
Det vurderes, at odder fortsat efter realisering af lokalplanen uhindret kan passere strækningen af vandløbet langs projektområdet. Strækningen rummer gode passagemuligheder, og arten vil kunne finde mere ro til passage langs strækningens nordlige brink samt i dele af døgnet med mindre menneskelig aktivitet i området.
Det vurderes derfor samlet, at projektet vil være uden negative virkninger på muligheden for at sikre eller genoprette gunstig bevaringsstatus for naturtyperne og arterne på udpegningsgrundlaget for habitatområde nr. 78. Vadehavet med Ribe Å, Tved Å og Varde Å vest for Varde.
Fuglebeskyttelsesområder og ramsarområder
Afstanden fra projektområdet til de nærmeste dele af fuglebeskyttelsesområde er nr. 51 Ribe Holme og enge med Kongeåens udløb, er hhv. ca. 870 meter til et areal mod syd og ca. 1250 meter til et areal mod vest. På grund af afstanden fra projektområdet til fuglebeskyttelsesområdet vurderes projektet ikke, at kunne medføre påvirkninger af fugle på udpegningsgrundlaget, der opholder sig inden for fuglebeskyttelsesområdet eller ramsarområdet.
Projektområdet rummer ikke arealer, der udgør væsentlige potentielle raste-, fouragerings- eller ynglearealer for arter på udpegningsgrundlaget. Gennemførsel af projektet vurderes derfor ikke, at kunne medføre negative påvirkninger af arter på udpegningsgrundlaget, der er afhængige af, at kunne udnytte arealer uden for afgrænsningen af fuglebeskyttelsesområdet.
Det vurderes derfor samlet, at projektet vil være uden negative virkninger på muligheden for at sikre eller genoprette gunstig bevaringsstatus for arterne på udpegningsgrundlaget for fuglebeskyttelsesområde nr. 51 Ribe Holme og enge med Kongeåens udløb.