Baggrund og formål

Lokalplanen omfatter et område ned mod Hjortvad Å, som dels benyttes som oprensningsareal, og sanddeponi og dels benyttes til en skaterbane. Der er gennem mange dialoger i lokalområdet skabt grobund for etablering af en stor legepark, og placeringen på arealet er valgt, idet arealet ligger på et knudested, hvad angår fritidsaktiviteter i Ribe. 

Baggrunden for denne lokalplan er et ønske fra Ribe Fritidscenter og Esbjerg Kommune om at etablere en offentlig legepark, der kan bruges af både ripensere, gæster og turister. Legeparkens temaer er trukket frem fra en række lokale og velkendte bygningsværker og historiske temaer, så legeparken kan spille sammen med Ribes profil, DNA og kulturelle tilbud. Det er tilbud som Vadehavscenteret, Ribe Vikingecenter, Vikingemuseum, Heksemuseum samt historien fra vikingetiden over middelalderen med Riberhus og Ribes historiske position som "porten mod vest" og havet. Endelig skal parken føre fortællingen helt op til i dag med bl.a. fokus på bæredygtighed og energi. Alle legeredskaber skal derfor produceres på bæredygtig vis. Det dominerende materiale i parken er derfor træ, i form af kalmar douglastræ, lærketræ og især robinietræ. 

De højeste bygningsdele forventes at blive op til 10-12 m på enkelte steder. Der forventes dog på ingen måde en massiv bebyggelse, men alene en kompakt legepark.


Danmarks længste legeplads


Riberhus

Galgebakken

Picnichuse i vikingestil

Vadehavsområdet 

Sandfanget
Dele af lokalplanområdet skal fortsat kunne anvendes til arbejdsareal og oplag i forbindelse med oprensning af Hjortvad Å.

Hjortvad Å løber langs lokalplanområdet, og det er vigtigt at der kan graves sand op fra åen i lokalplanområdet, for at afhjælpe oversvømmelse med kulturel og økonomisk skade som følge. 

Hjortvad Å fører sand med sig og det bundfældes i sandfanget i Hjortvad Å ud for lokalplanområdet. Formålet er at sikre afvandingen fra mark og by, og at undgå, at sandet giver gener i Ribe Vesterå. Sandet graves op eller pumpes op i et midlertidigt deponi. Når vandet er løbet af, køres det væk fra lokalplanområdet. 

Et sandfang, er den tekniske betegnelse for et sted på åen, hvor bredden og dybden er øget betydeligt. Når vandet i åen rammer dette sted, og vandmængden bliver fordelt over et større tværsnitareal, nedsættes vandhastigheden og sandet bundfældes.