Vadehavet i Danmark har siden juni 2014 af UNESCO været udpeget som verdensarv. Det samlede verdensarvsområde strækker sig fra Skallingen og Ho Bugt i Danmark og videre gennem Tyskland til den Hollandske by Den Helder, og er verdens største sammenhængene tidevandsområde. Lokalplanområdet grænser op til udpegningen som verdensarvsområde.
Indenfor Verdensarvsudpegningen kan der kun planlægges for og meddeles tilladelse til anvendelser og aktiviteter, der understøtter udpegningsgrundlaget.
Tilsvarende kan der kun planlægges for og meddeles tilladelse til anvendelser og aktiviteter udenfor udpegningen, der ikke vil påvirke negativt ind i området.
I forbindelse med udarbejdelsen af Lokalplan nr. 01-100-0007 for Udvidelse af Esbjerg Havn er der udarbejdet en samlet miljøkonsekvensrapport for projektet og miljøvurdering af lokalplanen og kommuneplanændring. I denne rapport er påvirkningen af UNESCO verdensarvsområdets beskrevet og vurderet. Det konkluderes, at havneudvidelsen ikke vil have nogen påvirkning på Verdensarv Vadehavet, eller det omgivende landskab og nærliggende større økosystem. Projektet er derfor ikke i konflikt med det langsigtede mål for området om at bevare dets fremragende universelle værdi for fremtidige generationer.
Vurdering i forhold til Vadehavets udpegning som Verdensarvsområde har været i høring hos UNESCO i april - oktober 2020. UNESCO har tilkendegivet, at de gennemførte vurderinger viser, at havneudvidelsen kan gennemføres uden at påvirke udpegningen af Vadehavet som Verdensarv. Det fremhæves dog at der bør udarbejdes en miljøhandlingsplan med monitering af mulige miljøpåvirkninger i anlægs- og driftsfasen, hvilket indarbejdes som vilkår i Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens VVM-tilladelsen for havneudvidelsen.