Uventede fund af fortidsminder kan stoppe et anlægsarbejde, og Sydvestjyske Museer bør derfor anmodes om en udtalelse inden der foretages større jordarbejder. Hvis museet vurderer, at der er risiko for at ødelægge væsentlige fortidsminder, skal sagen forelægges Kulturministeriet. Det er Kulturministeriet, der beslutter om anlægsarbejdet kan fortsætte. Museet skal samtidig oplyse, om det vil være nødvendigt at foretage en arkæologisk undersøgelse. Museet afholder udgifterne til mindre forundersøgelser. Ved større undersøgelser afholdes udgifterne af den, for hvis regning jordarbejdet skal udføres.
Når museet har oplyst, at et jordarbejde ikke vil indebære en risiko for fortidsminder, undgår bygherre at betale for en arkæologisk undersøgelse, såfremt der alligevel findes uventede spor af fortidsminder.
Sydvestjyske Museer har foretaget en screening af arealet, og udtaler bl.a. at der er høj risiko for væsentlige fortidsminder indenfor lokalplanområdet. Der er således mulighed for at finde rester af ladegårdene tilhørende den anden Bramminggård fra 1653 og den første Bramminggård fra 1572. Desuden er der i hele lokalplanområdet mulighed for at finde rester af det ældste Bramming i form af gårde fra vikingetiden og middelalderen, som museet tidligere har fundet i delområde C. Museet vil derfor anbefale, at der i henhold til museumsloven, foretages en arkæologisk forundersøgelse af disse arealdele forud for et anlægsarbejde.
Museet oplyser desuden, at ved brug af et arkitektonisk hovedgreb der tager udgangspunkt i stedets to hovedakser, styrkes oplevelsen af den oprindelige gårdstruktur bl.a. med den symmetriske hovedakse. Når der bygges nyt i respekt for den eksisterende og oprindelige historiske struktur – og med materialebrug, der forholder sig til de historiske bygninger, så kan nye tilføjede bygninger bidrage til at støtte miljøets visuelle udtryk som en helhed. Det ændrede kulturmiljø bør efterfølgende genvurderes, da dets karakter og struktur ændres.