Naturbeskyttelsesloven

Skovbyggelinjen
Den sydvestligste del af lokalplanområdet er berørt af skovbyggelinjen. Skovbyggelinjen skal bl.a. sikre frie udsyn til skoven og skovbrynet og er udlagt i en afstand på 300 meter fra skoven. Bestemmelsen gælder for en eller flere private skove med et sammenhængende areal på mindst 20 ha samt for alle offentlige skove, jf. naturbeskyttelseslovens §17.

Inden for skovbyggelinjen må der ikke placeres bebyggelse, såsom bygninger, skure, campingvogne og master uden der forinden er indhentet dispensation fra naturbeskyttelsesloven, eller Miljøstyrelsen er anmodet om at ophæve skovbyggelinjen på arealer omfattet af lokalplanen.

I planloven er der indbygget en mulighed for, at en lokalplan kan indeholde bestemmelse om undtagelser fra § 17, stk. 1, i lov om naturbeskyttelse, jf. § 65, stk. 1 og 2, i naturbeskyttelsesloven, som er nødvendige for lokalplanens virkeliggørelse.

Der er indsat bestemmelse om, at lokalplanen indeholder dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 17 til opførelse af byggeri inden for lokalplanens byggefelter. Begrundelsen herfor er at det vurderes, at der i forvejen er en stor bygningsmasse på ejendommen, og at fremtidig bebyggelse inden for den del af lokalplanområdet der er omfattet af skovbyggelinje vil blive placeret i tilknytning til eksisterende bebyggelse.

Udformning og omfang af fremtidig bebyggelse vil ikke forringe indblikket til skoven i væsentlig grad, da den eksisterende bebyggelse er af et omfang der i forvejen påvirker indblikket, og den fremtidige bebyggelse placeres i tilknytning hertil. Den fremtidige bebyggelse placeres på arealer, hvor der i forvejen er intensiv arealanvendelse der tilknytter sig til efterskolens drift (herunder interne veje, parkering, byggeri mv), hvorfor skovbrynet, herunder dyre- og plantelivet i tilknytning til skoven, ikke vurderes at blive påvirket i væsentlig grad. Kommunens vedtagelse af lokalplanen, herunder bestemmelsen om at lokalplanen meddeler dispensation fra naturbeskyttelsesloven kan påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet af ejendommens ejer, adressaten for afgørelsen og en række myndigheder og organisationer. Dispensationen er gældende i 3 år fra lokalplanens vedtagelse.

Et byggeri eller anlæg i overensstemmelse med lokalplanens bestemmelser vil derfor ikke efterfølgende forudsætte dispensation fra skovbyggelinjen.

 

Åbeskyttelseslinjen
Næsten hele lokalplanområdet er omfattet af åbeskyttelseslinjen, iht. naturbeskyttelseslovens § 16. Åbeskyttelseslinjen skal sikre åer som værdifulde landskabselementer og som levesteder for dyre- og planteliv inden for 150 m af visse vandløb.
Der er udlagt en åbeskyttelseslinje i tilknytning til Holsted å, som løber lige nord for lokalplanområdet.
Inden for beskyttelseszonen må der ikke foretages tilplantninger eller ændringer i terrænet. Ligeledes må der inden for beskyttelseszonen ikke placeres bebyggelse, fx bygninger, skure, campingvogne og master.

I planloven er der indbygget en mulighed for, at en lokalplan kan indeholde bestemmelse om undtagelser fra § 16, stk. 1, i lov om naturbeskyttelse, jf. § 65, stk. 1 og 2, i naturbeskyttelsesloven, som er nødvendige for lokalplanens virkeliggørelse. Der er indsat bestemmelser om, at lokalplanen indeholder dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 16 til opførelse af byggeri inden for lokalplanens byggefelter.

Lokalplanens byggefelter respekterer en ”byggelinje” som forløber mellem de eksisterende bygninger og anlæg i lokalplanområdet for at sikre, at der ikke opføres ny bebyggelse nærmere åen end den eksisterende bebyggelse/anlæg. Byggelinjens forløb fremgår af nedenstående kort.

Ved at placere fremtidig bebyggelse på en måde så den ikke kommer nærmere åen end eksisterende bebyggelse/anlæg vurderes det, at åens værdi som landskabselement ikke forstyrres i væsentlig grad. Byggeri inden for lokalplanens byggefelter vil blive opført i tilknytning til den eksisterende bebyggelse, og fremtidig bebyggelse, der overholder lokalplanens bebyggelsesregulerende bestemmelser, vurderes ved sin udformning, omfang og placering ikke at forstyrre indblikket til åen i væsentlig grad.
Byggefelterne er placeret på arealer der i forvejen anvendes til efterskolens drift (herunder interne veje, parkering, byggeri mv), hvorfor det vurderes, at dyre- og plantelivet ikke vil blive påvirket i væsentlig grad.
Kommunens vedtagelse af lokalplanen, herunder bestemmelsen om at lokalplanen meddeler dispensation fra naturbeskyttelsesloven kan påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet af ejendommens ejer, adressaten for afgørelsen og en række myndigheder og organisationer. Dispensationen er gældende i 3 år fra lokalplanens vedtagelse.
Et byggeri eller anlæg i overensstemmelse med lokalplanens bestemmelser, og med en placering inden for lokalplanens byggefelter, vil derfor ikke efterfølgende forudsætte dispensation fra åbeskyttelseslinjen.
Sekundær bebyggelse, og anlæg uden for lokalplanens byggefelter, samt byggeri der er dispensationskrævende efter lokalplanen, er ikke omfattet af lokalplanens indbyggede dispensation fra åbeskyttelseslinjen.

 

Beskyttede naturtyper
Inden for lokalplanområdet er udpeget beskyttede naturtyper efter naturbeskyttelsesloven §3 i form af eng, en beskyttet sø og et beskyttet vandløb. Ifølge naturbeskyttelseslovens §3 må ikke foretages ændring i tilstanden af naturlige søer, hvis areal er på over 100 m², eller af vandløb eller dele af vandløb, der af miljø- og fødevareministeren efter indstilling fra kommunalbestyrelsen er udpeget som beskyttede.

Arealer med eng er udpeget langs lokalplanens nordlige afgrænsning, hvor der er tale om relativt beskedne arealer med eng.

I det nordøstlige hjørne er udpeget to beskyttede søer. Søerne ligger i forbindelse med Bramming Hovedgårds parkområde.

Langs den nordlige lokalplangrænse løber Holsted å, som er registreret som et beskyttet vandløb.

Der er i lokalplanens bestemmelser udlagt byggefelter, samt bestemmelser om ikke placering af sekundært byggeri nær beskyttet natur og vandløb, der sikrer, at kommende byggeri ikke vil være i konflikt med de beskyttede naturtyper.

De udpegede beskyttede naturtyper, vil ikke blive påvirket ved en realisering af lokalplanen, da hensynet til disse er indarbejdet i lokalplanens bestemmelser for bebyggelsens placering.

Kirkebyggelinje
Kirkebyggelinjen har til formål at beskytte kirker, der ligger mere eller mindre åbent i landskabet, mod at der opføres bebyggelse, som virker skæmmende på kirkerne eller hindrer, at kirkerne er synlige i landskabet. Efter bestemmelsen er det inden for 300 meter fra en kirke forbudt at opføre bebyggelse, som er over 8,5 meter højt, medmindre kirken er omgivet af bymæssig bebyggelse i hele beskyttelseszonen, jf. naturbeskyttelseslovens §19.

Der er registreret en kirkebyggelinje inden for lokalplanområdet, da Skt. Knuds Kirke ligger i nærheden til efterskolen.

I de gældende lokalplaner for efterskolen (Lokalplan 120 med tillæg) er der mulighed for opførelse af bebyggelse med en højde på op til 11,6 meter, ligesom dele af den eksisterende bebyggelse inden for lokalplanområdet allerede er opført med en højde på over 8,5 meter.

Idet lokalplanen ikke udlægger ny bebyggelse nærmere kirken end de eksisterende bygninger, og der fastholdes et grønt bælte mellem kirken og efterskolen i form af eksisterende beplantning langs Kirkebrovej og Fiskerivej, vurderes lokalplanen ikke at have nogen væsentlig effekt på kirkens fremtræden i landskabet.

Der vil særskilt skulle ansøges om dispensation fra kirkebeskyttelseslinjen. Der er ikke bonusvirkning fra denne.