Beliggenhed og eksisterende forhold

Lokalplanområdet er beliggende lige nord for Bramming og består af matrikel 1a og matr.nr. 1atg Bramming Hgd., Bramming. Området omfatter et areal på ca. 8,4 ha.
Lokalplanområdet anvendes i dag som efterskole med dertilhørende bebyggelse til undervisning, værelser, værksteder, sportshal, teatersal, m.fl. De østlige af lokalplanområdets arealer fremstår skovklædte med højstammede træer.
Området afgrænses af Kirkebrovej mod syd og Fiskerivej mod vest og øst. Mod nord afgrænses området af Holsted å. Langs Fiskerivej og Kirkebrovej er ligeledes plantet træer og buske, som afskærmer lokalplanområdet.
Terrænet inden for lokalplanområdet er faldende fra syd mod nord. Langs Kirkebrovej ligger terrænet omkring kote 8,5, mens arealerne langs Holsted å ligger omkring kote 4,5. Alle koter er fra Danmarks Højdemodel og oplyst i DVR90.
Historien om Bramming Hovedgård er historien om en hovedgård i konstant udvikling. I 1572 blev den oprindelige hovedgård anlagt, men den nuværende hovedbygning er fra 1786 og opført i vestjysk klassicisme. Hovedgården tjente som aktivt landbrug frem til 1882, hvorefter gården gik på tvangsauktion og landbrugsdriften ophørte. Jord, som efterfølgende blev stedet hvor Bramming by opførtes, frasælges Hovedgården i samme periode. 1882 er også året, hvor en brand hærger gården og de gamle gårdlænger må genopbygges.
I 1932 er Hovedgården omdannet til vandrehjem, og under 2. Verdenskrig benyttes gårdens bygninger som kasserne for de tyske besættelsestropper.

 

I efterkrigsårene sker der en forandring af Bramming Hovedgård, hvor stedet fortsætter som hotel frem til 1981. I denne periode ændrer gården karakter fra den klassiske firlængede gård til at bestå af et hovedhus med ankomstallé.

Efterskolen har haft til huse i den gamle Bramming Hovedgård siden 1982. Det har været en bærende tanke at værne om hovedgårdens bygninger, som løbende er blevet renoveret. Sideløbende har man opført efterskolebygninger, der bygningsmæssigt fungerer i samspil med Hovedgården og naturen, som omgiver denne. Hovedgården og dens park og allé er i dag vigtige landemærker for byen og området.

Da Sydvestjyllands Efterskole flyttede ind på Bramming Hovedgård, blev der opført nye værelsesfløje i 1984. Disse blev placeret vest for den gamle hovedbygning og helt udenfor det tidligere 4-fløjede gårdanlæg. Sidenhen er andre tilbygninger blevet placeret i nærhed til værelsesfløjen som knopskydninger. Det gamle anlæg står således urørt hen. Efterskolens bygningsmasse har derfor i dag karakter af lag på lag og er udtryk for forskellige byggestile, som afspejler den tid, som bygningerne blev opført i.

Særegent for anlægget, både gamle og nyere bygninger, er den konsekvente brug af røde teglsten i facaderne samt ubrudte, røde tegltage.

Selve Hovedgården fra 1786 består af hovedhuset samt to sidefløje og den såkaldte ”Tømmerby”, der ligger placeret på tværs ved gavlen af hovedgårdens vestlige længe. Hovedfløjen er i én etage over en høj kælder og har et frontspids mod såvel gård som have. Sidefløjene blev fornyet i 1847. Anlægget er opført i rødviolette sten og gesimsbånd i hvidt. På taget er der placeret taktfaste skorstene.
Udenomsarealer i umiddelbar nærhed til efterskolens bygninger er i dag domineret af parkering, service, cykelskure, affaldshåndtering, vareindlevering, m.m., men er også omkranset af både vand og større skovbevoksning samt egen park. I parken øst for hovedgården finder man store træer plantet i en firkantet allé-formation.
Hovedbygningen, ankomst-alléen samt parken udgør den historiske attraktion og vidner om den tidligere firelængede gård med en symmetrisk hovedakse. Den nyere værelsesfløj med dens knopskydninger er placeret i samme grid som hovedbygningen, men vest for det gamle anlæg.
I den vestlige del af lokalplanområdet ligger en kunstbane, fodboldbane og et mekanikerværksted. I tilknytning til værkstedet ligger en øvebane for motorkøretøjer.

I oplandet til Sydvestjyllands Efterskole ligger Skt. Knuds Kirke, ca. 150 meter syd for skolen. Mod nord ligger skolens park samt arealer med skov og et større vådområde. Det er også langs den nordlige lokalplangrænse, at man finder Holsted å, som udspringer i Vejen Mose, hvorfra den løber ud i Sneum å og ender i Vadehavet.