Kommunalbestyrelsen kan i medfør af § 47, stk. 1 i planloven ekspropriere fast ejendom, der tilhører private, eller private rettigheder over fast ejendom, når ekspropriation vil være af væsentlig betydning for virkeliggørelsen af en lokalplan og for varetagelsen af almene samfundsinteresser.
Der er en række betingelser:
- Lokalplanen skal være offentligt bekendtgjort
- Nødvendige tilladelser og dispensationer til realisering af ekspropriationsformålet skal være meddelt på ekspropriationstidspunktet
- Ekspropriationens formål må ikke kunne opnås med mindre indgribende midler
- Der skal være et aktuelt behov for virkeliggørelsen
- Ekspropriation skal være nødvendig og tidsmæssig aktuel
- Skal stå i et rimeligt forhold til de almene samfundsinteresser, som ønskes med ekspropriationen.
For lokalplaner, hvortil forslag er offentliggjort efter 1. januar 2019, gælder, at kommunalbestyrelsens adgang til at foretage ekspropriation bortfalder, hvis beslutning om ekspropriation ikke er truffet af kommunalbestyrelsen inden 5 år efter lokalplanen er offentliggjort.
For yderligere oplysninger henvises til ”Vejledning om gældende ret om ekspropriation efter planloven”.
Det er kommunalbestyrelsen, der kan beslutte at ekspropriere i medfør af en lokalplan. Ved ekspropriationssagens gennemførelse skal kommunalbestyrelsen følge de processuelle regler for ekspropriation i vejlovens §§ 99 - 102. For yderligere oplysning om ekspropriationsproces henvises til Vejdirektoratets vejledning om ekspropriation efter vejlovens regler.